top of page
HISTORIEN OM DET LEVENDE KØKKEN

En drøm om folkesundhed, der fik ben at gå på

Det Levende Køkken er historien om en drøm, der gennem ufravigelig dedikation, mange menneskers hårde arbejde og ditto kreativitet, er blevet til et levende samlingspunkt for mennesker fra både Bornholm og resten af Danmark.

 

Drømmen udsprang af et brændende ønske om at bevare 4H’s arbejde for natur, sundhed og madlavning, og Madskolerne på Bornholm. I 2013 fik drømmen ben at gå på, og istandsættelsen af Køkkenet, der tidligere har tjent Østermaries ældre borgere som plejehjem, blev til et større samarbejde mellem byens borgere og opland. 

Meget mere end et køkken

Køkkenet har således siden sin begyndelse været et stort samarbejdsprojekt i Østermarie by - bakket op af i omegnen af 100 frivillige. Fællesskabet er blevet stærkt og sammenhængskraften stor - det er blevet sjovere og mere nærværende at bo i Østermarie by!

​

Men madundervisning og fællesskab er ikke det eneste, Køkkenet har på menuen. I kraft af sin store fysiske kapacitet og det flotte, nybyggede køkken – dét, man kunne kalde husets hjerte - lægger Køkkenet også rammer til fester, lejrskoler, kurser med mulighed for overnatning og masser af spændende foredrag.

 

Og det er netop hele essensen af et køkken, der lever: Et sted, der hele tiden udvikler sig, og hvor mennesker mødes om sundhed og lækker mad.

_AL72719.jpg
Køkkenets hjerte

Udover de mange frivillige kræfter og køkkenets gæster, der giver stedet sin karakteristiske ånd og liv, drives køkkenet af dets idekvinde Sussie Holmtoft, som underviser både børn og voksne. Sussie har gennem sit mangeårige virke mere end 30 års erfaring med ernæring og folkesundhed, og har undervist alle alderstrin med sin smittende passion og kærlige vejledning.

 

I et åbenhjertigt interview fortæller hun om, hvad Det Levende Køkken betyder for hende.

_AL72691.jpg

"Et køkken er jo ingenting, uden de mennesker, som bruger det. Det er først og fremmest dem, der tegner det og bringer det til live. Derfor står døren også altid åben, og der er altid plads til én til ved bordet. Det er vores filosofi: Alle, der har lyst til at være med til at holde gryderne i kog, er velkomne hos os."

​

Sussie Holmtoft  I  Det Levende Køkkens Idékvinde

INTERVIEW: Sussie Holmtoft fortæller

Interview af Kristine Skjoldborg Stammer

VIL DU PRØVE AT FORÆLLE LIDT OM, HVAD KØKKENET ER FOR DIG?

”Først og fremmest er Det Levende Køkken et sted, hvor… ja, det ligger jo lidt i navnet, men hvor mennesker lever. Og med lever mener jeg simpelthen, hvor mennesker gror og spirer, blandt andet fordi de sætter sig ud over ’det, vi plejer’, og tør udfordre sig selv. Det er noget af det bedste jeg ved - at se mennesker vokse - det er dét, jeg lever for. Det er dét, der driver mig til at fortsætte, også selvom dagen nogle gange kører på fjortende time."

HVAD ER DET FOR NOGLE UDFORDRINGER, FOLK MØDER?

For nogle handler det ganske enkelt om, at de aldrig har lavet mad, før de kom her i køkkenet. Så kan dét at skralde en kartoffel virke som en uoverstigelig opgave. Men så er det jo fantastisk, at fællesskabet her er så godt; så får man hjælp til at træde ud på nye græsgange. Og næste gang får man måske revet den kartoffel… og før man ser sig om, har man lavet en tærte. Det er simpelthen så fedt!

 

For andre handler det måske i højere grad om det sociale. At tage imod tilbuddet om at være en del af et fællesskab. Selvom det kan lyde simpelt, kan det sagtens være noget, man skal tage tilløb til. Det tror jeg faktisk er noget, alle mennesker kender til. Men når så først man overgiver sig… åh, så er det bare så godt, ikke? Jeg har set de skønneste venskaber tage form her i Køkkenet, og har en stærk fornemmelse af, at det er livsvarende venskaber, der bliver bygget. Det er jo noget af det vigtigste, der findes i livet – at have gode mennesker omkring sig.

 

Endelig er der hele sundhedsdelen, som mest af alt handler om at tænke det grønne ind i nye sammenhænge, uden at det behøver at være ét eller andet forkromet. Det kan godt være en udfordring, hvis ikke man har det med hjemmefra, men det er også grunden til, vi laver hverdagsmad. Mad, der er nem at lave, og som hele familien bliver mæt og glad af. Derfor handler det også om opdage, at der sagtens kan være masser af saft og kraft i noget, der også er sundt… og at når bare man begynder at tænke det ind i sin hverdag, er det slet ikke så svært. [Fortsættes ]

HVAD ER DET, DER GØR, AT FOLK LIGE PLUDSELIG TØR?

"Det er fællesskabet, uden tvivl. Det er af kæmpemæssig betydning at have andre mennesker omkring sig, der kan støtte og opmuntre – eller som måske har taget skridtet før én selv, og meldt sig ind i ’Køkkenfamilien’. Der findes jo ikke noget mere inspirerende eller motiverende, end andre menneskers glæde ved at gøre noget. Og så hjælper det naturligvis også at tage lidt gas på det hele, det kan vi slet ikke lade være med! Det er en stor del af Køkkenets ånd, at vi også hygger os og har det sjovt med hinanden". 

HVIS DU SKULLE NÆVNE EN TING, DU DRØMMER OM FOR DET LEVENDE KØKKEN, HVAD VILLE DET SÅ VÆRE?

"Køkkenet indfrier min store drøm om at se mennesker samles om og vokse gennem mad og sundhed hver eneste dag, så jeg føler mig meget heldig. Når jeg ser på, hvor vi startede i sin tid, er det faktisk helt vildt at tænke på, hvor langt vi er kommet. Hold nu op, hvor har vi knoklet – alle sammen!

 

Men hvis jeg skal pege på én ting, må det vel være, at vi kan fortsætte med at vokse som knudepunkt og mødested for mennesker, der har lyst til at tage en større og sundere bid af livet med os. At vi fremover får lejlighed til at lægge hus til endnu flere spændende kurser og arrangementer, og at mennesker har lyst til at være en del af det liv, vi skaber her. Det for mig er en drøm."

Jeppe Gitz-Johansen og Stig Fjording

Jeppe Gitz-Johansen og Stig Fjording er begge faste deltagere på Mandehørmerholdet: Det Levende Køkkens tirsdagshold, som er forbeholdt rigtige mænd (som de selv siger). De kendte ikke hinanden før fælles madlavning og -spisning i Det Levende Køkken blev en del af deres hverdag, men fandt hurtigt fælles fodslag.

​

Deres venskab, der blandt andet, men ikke kun, bindes sammen af en fælles tid som Grønlands-farere, er en af de gaver, de har fået med fra Køkkenet. Og deres glæde ved hinandens selskab er ganske smittende.

"Det hjælper naturligvis også at tage lidt gas på det hele, det kan vi slet ikke lade være med!"

Det siger Køkkenets gæster

1

GITTE THOMASEN, DEJLIGE DAMER

Jeg elsker at gå til madlavning hos Thora, sammen med alle de andre dejlige damer. Det er mit faste onsdags-fix. Det er rigtig hyggeligt... og så skader det jo heller ikke, at der engang imellem er en lækker kage."

2

HANS OTTO MUNCH JØRGENSEN, MANDEHØRMERHOLDET

Jeg har altid lavet mad, men jeg må sige, at min viden om grøntsager og sundhed har udvidet sig meget siden jeg begyndte på mandhørmerholdet. Det er min kone rigtig glad for.

3

MATHIAS OLSEN, 4H BØRNENES MADKLUB

Det er mig, der har lavet risdellerne. Jeg tror, jeg vil være vegetar nu.

bottom of page